Förädling

Material­försörjning & beredning

Från flytande vattenhyacintplantor till vackert flätningsmaterial

Skrolla

Skörd av vattenhyacintstjälkar på floden i Vietnam

Så utvinns & produceras våra naturmaterial

Sjögräs vid flodkanten.

Vildväxande sjögräs från Bangladesh

Sjögräset är höga strån som växer vilt i såväl Vietnam som Bangladesh men det är vår leverantör i Bangladesh som tillverkar de flesta av våra sjögräs-produkter. Materialet växer dock inte precis vid fabriken så vår leverantör köper materialet i torkade bladbuntar eller som färdigtvistat rep från ett närliggande område. Sjögräset växer som bäst nära vattendrag och skördas genom att gräset skärs av vid marken. Torkningsprocessen för sjögräs, innan man kan börja tvinna gräset till garn, är jämförbar med densamma för vattenhyacint, alltså både enkel och tidseffektiv. 

Jute – “The Golden Fibre”

90% av världens jute odlas i Bangladesh och Indien. Växten behöver mycket sol och fuktigt klimat men den kräver varken bekämpningsmedel eller gödsel utan växer utmärkt i mager jord. Efter en odlingsperiod med jute är jorden mer näringsrik och lämplig för rotfrukter, lök, ris etc. under några månader. Därefter odlas jute nästkommande period igen. Tillväxttiden för juteplantan är 4-5 månader. 

Vår leverantör i Bangladesh odlar jute i plantager på egen mark. Den buntade jutefibern lagras upp till ett år beroende på efterfrågan. De har en väl utvecklad anläggning för den tidskrävande beredning och efterbehandling av jutefibern som behövs för att omvandla den till ett mycket slitstarkt, vackert och glänsande material – klart för produkttillverkning. I folkmun även kallat för ”The Golden fibre”.

Juteplantage i Bangladesh

Sisalgarn upprullat på spolar för vävning.

Sisal – ett slitstarkt och hållbart fibermaterial från Mexiko

Vår leverantör av sisalmattor i Indien köper den elfenbensvita, glänsande sisalen i buntar från Mexico som är ett land med stora sisalplantager. Namnet kommer dessutom från staden Sisal i södra Mexico. Materialet färgas, tvinnas till garn och rullas upp på spolar maskinellt i fabriken i Tuticorin (mellersta Indien) för att sedan maskinvävas där eller i fabriken i Kerala som vi känner så väl efter ett flertal besök. 

Sisalfiber framställs genom att torka och bearbeta de kaktusliknande bladen från sisalplantan. Det är en hållbart och relativt töjbar fiber som absorberar minimalt med vatten vilket ger den bra beständighet vid användning i utsatta miljöer. 

Utvinning av sisalfiber

Naturgummi tappas direkt ur träd

Vår leverantör av gummimattor i Indien har egna gummiplantage. Materialet i deras mattor är en blandning av naturgummi, direkt från de egna plantagen och återvunnet gummi från det spillmaterial som blir från den egna produktionen. Blandningen gör gummimattan än mer slitstark jämfört med att endast använda ”virgin rubber”. Tidigare återvanns bildäck för ändamålet men numera är det för mycket metallsplitter i däcken, (framför allt i de billigare sorterna), för att mattorna skall bli godkända vid de löpande Reach-tester som görs av den färdiga produkten inför exporten till EU-länderna.

Flytande latex, även kallat naturgummi, är en klibbig vit sav som samlas upp i en kopp på stammen av gummiträdet. Saven stelnar snabbt och blandas därför med ammoniakpulver till en jämn vit smet för bibehållen konsistens. Latexsmeten används vid tillverkning av våra hållbara gummimattor och den stryks på baksidan av många av våra vävda mattor som halkskydd. Bestrykningen sker antingen för hand eller för maskin beroende på mattans material och vävmetod.

Latexen samlas upp i en kopp på gummiträdet

Vattenhyacint från Mekongdeltats flodsystem i Vietnam

Vattenhyacinthen i Dixies handflätade korgar finns att skörda i Mekongdeltats flodsystem i Vietnam. Den växer på vattenytan som ett flytande och invasivt ogräs. En viss del måste rensas bort för att frigöra transportleder och säkra tillgången av färskvatten men på många ställen bidrar växten till goda inkomster för bönderna som lever längs floden.

Bönderna skapar inhägnader för att vattenhyacinten inte ska sprida sig okontrollerat. Varje bonde har sina egna flytande åkerplättar som de ofta kombinerar med fiske eftersom dessa trivs under plantornas skydd. Vår leverantör köper in allt flätningsmaterial de behöver av dessa bönder.

Vattenhyacintstjälkar skördas i mängd på Mekongfloden

Bönderna som kontrollerar beståndet skördar de längsta stjälkarna medan moderplantan lämnas kvar i floden för att växa vidare.

Flodåker med vattenhyacint i Vietnam.

Så förädlas materialen till våra produkter

Beredning av jute

jute material

Löven som växer på toppen av jute-plantan kapas och därefter blötläggs stjälken i ett närliggande vattendrag för att lösgöra fibrerna från stjälkens ytterskal, så kallad rötning. Beredningen fortsätter sedan med att fibrerna lossas från stjälken, tvättas, torkas och sträcks för att till slut handsorteras utifrån kvalitet och färgnyans. Kvaliteten bedöms utifrån hur långa fibrer som kan utvinnas från stjälken. Efter eventuell blekning och/eller färgning centrifugeras juten och då försvinner 80% av vattnet. Slutligen spinns fibrerna till garn som rullas upp på spole eller tvistas till grövre rep beroende på vilken produkt som skall sys, vävas eller flätas.

Hämtning av blekt jute efter torkning vid floden

Sträckning av blekt och oblekt jute.

Blekt och oblekt jute

Jutegarnet träs upp på konade stora trianglar. Härifrån rätas garnet ut och förs över på spolar och skyttlar, för att förhindra att knutar och tovor letar sig in i de handvävda mattorna. Vill man ha ljusa färger på produkterna så bleks juten först. Den blekta juten sorteras för hand i olika högar beroende på vilken färgnyans garnet fick i blekningsprocessen. Vid eventuell infärgning används sedan samma nyans på hela partiet för att få ett så likvärdigt slutresultat som möjligt på produkten. Detta gör dock att ljusa färger har större variation än mörka vid olika skeppningar och tidpunkter på året. Mörka färger infärgas från oblekt jute vilket i sin tur också kan orsaka variationer men ger ofta ett levande och tilltalande intryck.

Nyanssortering av blekt jute.

Naturlatex stryks på baksidan av maskinvävda mattor

Naturlatex används som halkskydd

Flytande naturgummi (latex) stelnar snabbt. För att kunna arbeta med materialet så blandas latexen med ammoniakpulver som vispas ner och blir till en trögflytande smet. Latexen utgör ett halkskydd på baksidan av våra dörrmattor och vissa större mattor. Våra handvävda dörrmattor av jute med invikta kanter behöver tejpas innan latexen stryks på helt manuellt vilket är en tidskrävande process. Den maskinvävda sisalen på rulle har fördelen att den kan latexbestrykas med e´ffektivare metoder.

Beredning av sjögräs

Det torkade sjögräset handtvinnas till rep i olika tjocklekar för att sedan sys eller bindas för hand till vackra korgar och bordstabletter. Sjögräset är ett billigare material än exempelvis jute eftersom det varken kräver odlingsarbete eller blötläggning efter skörd. Sjögräset är precis som vattenhyacinten klart att användas direkt efter några dagars torkning. Tillväxttiden för sjögräs är 3-4 månader.

Tvinnat sjögräsrep klart för produkt-tillverkning.

Beredning av vattenhyacint

Efter skörd soltorkar de ståtliga stjälkarna i 2–3 dagar (7–8 dagar i fuktigare väder) innan det är dags för vävning. Ytterligare beredning av materialet behövs alltså inte vilket naturligtvis är en stor fördel. Hela processen är bara någon vecka lång och inte speciellt kostsam eller miljöpåverkande. Beroende på årstid kan stjälkarna variera något i färg och struktur. Vid korg-tillverkning föredras generellt de ljusare stjälkarna.

Sortering och torkning av vattenhyacinthstjälkar

Vattenhyacintstjälkar på tork i solen

Uppsamlade stjälkar vid flodkanten.

Mer om hållbarhet